Nederlands elftalUncategorizedVoetbalWK 2010

Het muurtje van Howard Webb

“Finalisten als Nederland en Spanje verdienen een goede scheidsrechter”, kopten sommige media een dag na de dramatische WK-finale in Johannesburg. “Helaas was Howard Webb dat zondag niet.” Een groot deel van Nederland schuift het nieuwe nationale trauma af op de Engelse arbiter. Dat gaat natuurlijk veel te ver. Het fluitconcert dat Webb ontving toen hij na afloop zijn medaille ophaalde, was echter meer dan terecht.

Het Nederlandse scheidsrechterskorps staat in ons land vaak ter discussie. Nou, in Engeland lijken de arbiters niet veel beter te zijn. Howard Webb was de enige Engelse scheidsrechter op de mondiale eindronde en hij is dus de beste leidsman van dat land, schijnt het. Het gekke is dat dat in de meeste wedstrijden niet tot uiting komt. Graham Poll blunderde vier jaar geleden in Duitsland door een Kroaat pas bij zijn derde gele kaart weg te sturen. Zondag maakte ook Howard Webb er een puinhoop van.

Uitgerekend een Engelsman speelde een belangrijke rol bij het beslissende moment van de finale, het slotstuk op een toernooi waarin de Engelsen tegen Duitsland werden uitgeschakeld door dé arbitrale dwaling van de eeuw. Je kunt je echter afvragen wat moeilijker te zien was. De bal van Frank Lampard die de doellijn passeerde of het feit dat Francesc Fabregas de bal toucheerde toen Wesley Sneijder in de slotfase van de verlenging een vrije trap op doel schoot. Ik denk dat eerste.

Webb zag niet dat Fabregas, die aan het uiteinde van het muurtje stond, de bal van richting veranderde en Nederland kreeg geen hoekschop. Iker Casillas mocht een doeltrap nemen en uit die Spaanse aanval scoorde Andrés Iniesta het enige doelpunt. Om het allemaal nog dramatischer te maken, hing er aan de treffer nog een buitenspelluchtje ook. Sepp Blatter zal wel met een big smile op de tribune hebben gezeten, want hier wordt immers jaren over nagepraat.

Howard Webb heeft iets met muurtjes. Ik herinner me een competitiewedstrijd van Arsenal tegen Liverpool in februari van dit jaar. De thuisploeg leidde met 1-0 toen Liverpool in de slotminuut een vrije trap mocht nemen. Steven Gerrard krulde de bal richting de kruising, maar een hand van een Gunner uit het muurtje voorkwam een doelpunt. Hevige protesten bij de bezoekers, die een strafschop wilden. Webb liet echter doorspelen en floot daarna meteen af. Opvallend detail: de handsbal was van Francesc Fabregas.

We zullen nooit weten wat er was gebeurd als Webb wat beter uit zijn ogen had gekeken en Nederland gewoon een hoekschop had gegeven. Oranje kan de nederlaag hem echter niet aanrekenen, want dankzij Webb maakten we tot laat op de avond nog kans op de WK-titel. Hij had natuurlijk al in de eerste helft een rode kaart moeten geven aan Nigel de Jong (karatetrappen is niet bepaald toegestaan bij voetbal), en dan hadden we waarschijnlijk al ruim een half uur eerder een nieuw trauma erbij gehad.

Over het algemeen heeft Webb er in Johannesburg wel een rotzooi van gemaakt. In de Premier League fluit hij regelmatig topwedstrijden, waarin hij vaak kaarten uitdeelt aan spelers die mopperen. Zeer dubieus is daarom het feit dat Webb zondag alleen Nederlanders in zijn boekje noteerde voor protesteren en geen Spanjaarden. Sergio Ramos, Xavi en vooral Iniesta; allemaal heb ik ze met hun handje zien wapperen als er een overtreding op hun werd gemaakt (of niet).

Nu het WK voorbij is, kan iedereen zich weer richten op het nieuwe voetbalseizoen. De Eredivisie gaat over minder dan drie weken alweer van start en de Premier League begint halverwege augustus. Mijn favoriete club Arsenal speelt het eerste duel uit tegen Liverpool. Ik hoop niet dat Howard Webb door de FA naar Anfield wordt gestuurd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *