ArsenalUncategorizedVoetbal

Voetballen in een paar plactic flesjes

Ik als Arsenal-supporter ben blij met het nieuwe thuisshirt dat vandaag is gepresenteerd door de club. Na twee jaar dat afzichtelijke tenue met rode strepen op de mouwen, ziet het shirt er eindelijk weer uit zoals het hoort: rood shirt met witte mouwen. Achter de productie van het shirt zit wel een merkwaardig verhaal.

Alle nieuwe tenues van Nike, bijvoorbeeld ook de shirts die Oranje momenteel draagt op het WK, zijn geproduceerd van gerecyclede plastic waterflesjes. In totaal heeft de fabrikant ongeveer 13 miljoen flesjes gebruikt, genoeg om 29 voetbalvelden te bedekken.

De flesjes zijn samengesmolten en daar is op één of andere manier de stof van gemaakt. Ik ben benieuwd hoeveel kinderarbeid er aan te pas is gekomen. De productie is nu een stuk zuiniger voor het milieu, maar helaas niet zuiniger voor de portemonnee. Het shirt van Arsenal is namelijk 45 pond, wat vijf pond duurder is dan andere jaren. Anyway, het resultaat mag er zijn.

Robin van Persie, Thomas Vermaelen, Andrei Arshavin en Cesc Fabregas spelen vanaf volgende maand dus in een wel heel vreemd geproduceerd shirt. Al is bij laatstgenoemde nog niet duidelijk of de kleuren rood met wit of blauw met donkerrood zullen zijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *